Bon voyage, Martin!

For de som ikkje allerede har fått det med seg; Blueslagets store sønn, styremedlem, Iris Scenes faste lydmann, trommis, entertainer, cowboy, metalfan og alltid lika blide Martin Fjæra skal på turné.

Og vi snakke ikkje om noen innenlands turne heller, men  Europaturné. Faktisk.

Han tar 5 uker ferie/permisjon fra  dagjobben som elektrikar og fra sin utrøttelige frivillige innsats for Iris Scene og Blueslaget.

Og det er sjølvsagt som lydmann han skal på tur. Martin har bemerka seg både lokalt og ikkje minst hos de mange artistane som har gjesta Iris Scene fra inn- og utland som en fabelaktig lydmann. Martin kan virkelig styra lyd. Fleire av artistane har bedt om kontaktinfoen hans, og rost han opp i skyene.

I Blueshelga 2013 gjesta de fantastiske Sons of Bill fra Virginia Iris Scene, og tok publikum med storm. Og som mange før de var de utrulig fornøyd med lyden Martin gav de. Frontfigur James Wilson nevnte då for Martin om det kunne væra aktuelt for han å følga de på turné i Europa som lydmann.  Så hørte ikkje Martin noe meir om saken, inntil det rett før jul tikka inn en melding fra Junaiten. Sons of Bill var klar for Europa; var Martin? Jepp, det var han selvfølgelig.

Så i skrivande stund gjør Martin seg klar. Han har begynt å vaska klær. For på søndag reiser han til Wien. For å møta sjølvaste Sons of Bill. De starter turneen i Østerrike, fortsetter til Tyskland, Nederland, Belgia, Nederland,Tyskland, Belgia, Nederland, England, Skottland og tilbake igjen til Tyskland. De fleste av landene, med unntak av Tyskland, er utrådt mark for vår kjære lydmann.

Totalt 30 konsertar på fira og ei halv veka. Ikkje noe ferie, altså. Her blir det knallhard jobbing heile tida. Men Martin er klar. Han gleder seg. Noe vanvittig. Og så er han spent. Ikkje så mye for selve turen, men for lydutstyret som møter han på de ulike scenane de skal opptre. Han forventer ikkje å bare møta kvalitetsutstyr for å si det sånn. Og vi kan vel si at han er bortskjemt med lydutstyret på Iris Scene. Han har jo tross alt valgt ut og handla det inn sjøl.

Men i kofferten tar han med seg littegrann utstyr; noen mikkar, mic-split, et par skrujern, loddebolt, lommelykt. Og 15-20 undikkar. Hvis han får plass. Ellers ryke undikkane.

I kofferten blir det og masse t-skjorter. Fra Blueslaget og Iris. For Martin vil jo og reklamera for heimplassen sin. Det er viktig. Og påkrevd. Blueslaget har sponsa turen med 10.000 kroner; og det kommer godt med for at alt skal gå rundt. Martin er veldig takknemlig for det. Ellers blir det muligens også noen Idun ketchup pakkar i kofferten. Han skal jo tross alt eta godt når han er vekke også.

Vi kommer til å savna Martin. Det blir rart å væra på Iris uten han bak lydpulten. Men vi unner han det så veldig. Av alle våre hjerter. Dette blir en opplevelse for livet. Og ingen fortjener det meir.

Ta vare på deg sjøl, Martin – og kos deg glugg i hjel! Vi venter på deg når du kommer heim.

Tekst: Elin Myran / Foto: Renate Gillan