Fanget av regnbuen!

I forbindelse med at det i år er 40 år siden Rainbow ble dannet, har Tony Carey laget et nytt prosjekt med navn Tony Carey`s Rainbow Project: The Dio Years.

I februar 1975 gikk gitarguden Ritchie Blackmore i studio for å begynne innspillingen, på det som i utgangspunktet skulle være et soloalbum. Med seg i studio tok han medlemmer av bandet ELF, som hadde vært oppvarmere for Deep Purple på deres turne. Sammen lagde de et album, som ble starten på et eventyr som varte frem til 1984. Ritchie Blackmore`s Rainbow var født og skrev seg raskt inn i musikkhistorien. Etter det første albumet skiftet RB ut alle medlemmene unntatt vokalist Ronnie James Dio. Nye musikere ble hentet inn og blant dem en ung keyboardist ved navn Tony Carey. Sammen med resten av bandet var Tony Carey med på å skrive to viktige kapitler i historien om rock an roll. Albumet Rising som kom i 1976 er av mange regnet som et av de beste albumene som er laget innen kategorien hardrock. Året etter ble det fulgt opp av det enestående live-albumet On Stage! 

I forbindelse med at det i år er 40 år siden Rainbow ble dannet, har Tony Carey laget et nytt prosjekt med navn Tony Carey`s Rainbow Project: The Dio Years. Når undertegnede tidligere i år fikk høre at dette prosjektet var booket inn til konsert på Iris Scene, så ble jeg nesten svimmel av glede. Av alle de store supergruppene som herjet på 70-tallet, så er Rainbow mine store favoritter, og det med god margin. 

Lørdag 9.mai var dagen kommet. Mr. Carey ankom Odda sammen med et band satt sammen av norske musikere. Blant dem den ikke ukjente Åge Sten Nilsen på vokal. Grunnet mange pågående prosjekter hadde de bare hatt noen dager på seg til å øve inn repetoaret. Kvelden før hadde de sin første konsert i Oslo, og ryktene sa at Odda hadde noe å glede seg til. Etter lydprøven så fikk jeg følelsen av at dette ville bli som 17.mai, bursdag og julaften på samme dag. Og disse forventningene ble så til de grader innfridd. Hvilken fantastisk kveld dette ble på Iris! Fra introen på Tarot Woman var standarden satt for det som skulle bli 2 timer og 10 minutter med et forrykende show. Setlisten denne kvelden bestod bare av 11 låter. Men for de som kjenner denne musikken, så vet de at det ikke er 3-minutters radiovennlig lengde på disse låtene. I hvert fall ikke når de blir fremført live. Bandleder Tony Carey viste at han fremdeles har grepet på tangentene, og  sammen med resten av gruppen lyste han av voldsom spilleglede. Et meget engasjert publikum på et utsolgt Iris lot seg begeistre og stemningen stod bokstavelig talt i taket. Åge Sten Nilsen er en klassisk frontmann og en meget dyktig vokalist. Han gjorde overhodet ikke skam på noen av låtene, som opprinnelig ble sunget av denne sjangerens kanskje beste vokalist Ronnie James Dio. På grunn av kort tid til å øve inn materialet, så måtte hr. Nilsen med ujevne mellomrom gløtte ned på en perm med sangtekstene i. Men dette gikk ikke ut over hverken kvalitet eller fremførelse på noen som helst måte. Bandet bestod foruten herrene Carey og Nilsen av Jan Holberg på bass, Per Ole Iversen på trommer og Jostein Svarstad på gitar. Og de spilte alle som om det ikke skulle komme noen dag i morgen. Svarstad viste seg å være en gudbenådet gitarist som imponerte fra første riff. Med gitaren bak nakken, liggende på gulvet eller i vanlig posisjon, så lød det like tøft hele tiden. Jeg tror Ritchie Blackmore selv ville nikket anerkjennende til denne fremførelsen av hans verker. Høydepunktene stod i kø, Run With The Wolf, Catch The Rainbow, Man On The Silver Mountain, Stargazer og så videre. Publikum elsket dem alle sammen! Det hele ble avsluttet med en forrykende versjon av Long Live Rock and Roll. Allsangen ville ingen ende ta og svetten rant fra både musikere og publikum. 

Om rock and roll er religion, så ble det på lørdag gjennomført en andakt som vil bli husket lenge av dem som var der. Særlig gjelder dette for undertegnede. De siste årene har det vært mange store opplevelser på Iris Scene. Etter fjorårets blueshelg med blant annet No Sinner og Dan Baird and Homemade Sin, så trodde jeg kanskje at toppen var nådd for min del. Men denne lørdagskvelden på Iris skyver nok Dan Baird ned på andreplass. Konserter er som vanlig helt umulig å sammenligne. Men på denne rangeringen så er det følelser som avgjør. Og mitt lidenskapelige forhold til Ritchie Blackmore`s Rainbow, gjør nok dette til den beste totalopplevelsen jeg har hatt på en konsert her i Odda.

Tusen takk til Toney Carey og hans band, og ikke minst tusen takk til styret i Blueslaget som gjorde dette mulig å oppleve i Odda!!!

Sjekk ut:

Sjekk ut:

Posted by Iris Scene Odda on 11. mai 2015

Tekst. Stian Smith Hansen.

Foto. Renate Espe Aase/Sigbjørn Fjellheim/Steinunn Torsteinsdottir.Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Tony Carey med Åge Sten Nilsen og band på Iris Scene. Foto. Renate Espe Aase. Åge Sten Nilsen med blodfanet Mona Heggernes. Foto. Steinunn Torsteinsdottir. Tony Carey med venner i Odda. Foto. Sigbjørn Fjellheim. Tony Carey med venner i Odda. Foto. Sigbjørn Fjellheim. Tony Carey med venner i Odda. Foto. Sigbjørn Fjellheim. Tony Carey med venner i Odda. Foto. Sigbjørn Fjellheim. Tony Carey med venner i Odda. Foto. Sigbjørn Fjellheim. Tony Carey med venner i Odda. Foto. Sigbjørn Fjellheim.