Marie Bergman sjarmerte

Det var et koselig besøk av ei koselig dame.

- Tusen takk til alle dere som våget dere ut av hulen i kveld for å høre på meg.
Slik innledet Marie Bergman konserten torsdag kveld. Helt alene på scenen hadde hun et lite, men dedikert publikum i sin hule hånd fra begynnelse til slutt. 
- Jeg lurer på om jeg har vært her før, undret hun seg og satte i gang

Mange av oss litt tilårskomne husker Bergman fra 70 – tallet som en politisk engasjert sanger som – ikke minst, fokuserte på kvinnekampen.  Nå, mange tiår senere, var enkelte publikummere spente på om engasjementet og den kraftige røsten var intakt. Det var det, i rikt monn.

Av det eldre materialet kom ”Brevet” ganske tidlig. Undertegnede er noe usikker på om ”Politiken” egentlig stod på settlista, men Bergman gav oss den etter sterke oppfordringer fra salen.  Sanger  og kraftuttrykk av typen ”sjuka jävlar” relatert til dagens verdenssituasjon bød hun også på. Men mest av alt var det kjærlighet til musikken og medmenneskelighet  hun ville mane frem.

I det hele tatt så drysset Bergman låter og morsomme anekdoter over publikum i ca halvannen time. Det fans ikke dødpunkter overhodet. Mellom sanger som ”Du tror på ødet”  ”Iris i min sjel” og Ljuset fins innom dej” kom det historier om besværligheten ved å reise med gitar i dagens verden, om gamle tanter som ikke finner veien hjem og om sært musikalsk samarbeid med Lillebjørn Nilsen på Prelaten i Tromsø på 70 – tallet osv, osv.

En liten tur innom den magisk og mystiske tok hun også da hun hentet frem ”Toneskålen” fra 1600 – tallet og fikk publikum med på ”Toning” eller uhemmet humming.
- Man blir snill av kraftfeltet, sa Bergman, og la til at vi mennesker er skapt for å være skapende.

Kanskje dét er noe å tenke på gjennom vinteren. Marie Bergman er i alle fall skapende så det holder fremdeles og  et veritabelt lite kraftfelt i seg selv.
Takk for en strålende konsert en helt vanlig torsdagskveld i november.

Tekst. Tone Mannsåker
Foto. Vidar Fjæra.Marie Bergman. Foto. Vidar Fjæra. Marie Bergman. Foto. Vidar Fjæra. Marie Bergman. Foto. Vidar Fjæra. Marie Bergman. Foto. Vidar Fjæra. Marie Bergman. Foto. Vidar Fjæra. Marie Bergman. Foto. Vidar Fjæra. Marie Bergman. Foto. Vidar Fjæra. Marie Bergman. Foto. Vidar Fjæra.