Da «posten» kom fram på Iris!

Dreamarcher besøkte Iris Scene Langfredag 2016.

Nei, denne anmeldelsen skal ikke handle om levering av post, pakker, reklame eller noe annet relatert til undertegnedes daglige virke som postbud. Men derimot skal den handle om konserten på Iris Scene på Langfredag, og denne anmelderens første møte med musikksjangeren post-metal. Jeg elsker klassisk gitarbasert rock and roll, men da dreier det seg om de gamle heltene. Rainbow, Whitesnake, Black Sabbath og alle de andre som står med gullskrift i musikkhistorien. Jeg har ikke hengt med på utviklingen som har foregått innen heavyrock-sjangeren over mange år. Nye grener har vokst frem og musikken er blitt tyngre og hardere enn den klassiske 70-tallrocken. 

På Langfredag var det min tur til å stille på Iris som kveldens skribent. Kveldens underholdning skulle serveres av det ferske bandet Dreamarcher. Gruppen består av Kim Christer Hylland(trommer/vokal), Ruben Aksnes(bass/vokal), Ari Thorsteinsson(gitar/vokal) og Viljar Dyvik Sellevold(gitar). For musikkinteresserte oddinger, så er jo de tre førstnevnte velkjente navn i det lokale musikkmiljøet. De utgjorde tidligere besetningen i bandet Jitney, et prosjekt som nå er lagt ned til fordel for Dreamarcher. Med seg har de nå fått et fjerde medlem i gitaristen Viljar Sellevold. Gruppens første singel har allerede vært spilt på NRK P3, og albumet ventes å komme i salg etter ferien.

Så min eneste kjennskap til bandet Dreamarcher før gårsdagens konsert, var en fersk video som har snurret noen runder på Youtube. Et raskt søk på Wikipedia fortalte meg at post-metal var en miks av sjangrene post-rock, heavy metal og shoegazing?! Dermed var det bare å stille med et åpent sinn, og la musikken trenge gjennom stengsler og vrangforestillinger rundt en ny musikksjanger. Allerede fra første slag på trommene, skjønte jeg at dette ville bli en konsertopplevelse litt utenom det vanlige på Iris. Tungt, hardt, tøft og innimellom litt deilig. Musikerne har etter hvert mange års fartstid bak seg på scenen, men de er under stadig utvikling og kan vel fremdeles også kategoriseres som «unge og lovende». Jeg kjenner at jeg blir glad, når jeg kommer til en konsert uten forventinger, og blir servert et produkt som er så bra som dette. Alltid en fornøyelse å se dyktige musikere utfolde seg på scenen, og denne kvelden ble intet unntak. Strålende levert gutter!!!!

Av det jeg har lest, så skjønner jeg at post-metal er en sjanger i vekst. Skal man tolke det som Dreamarcher leverte på Iris, så bør det vel ikke være noe i veien for at disse fire gutta, skal være en del av sjangerens fremtid. Undertegnede kan vel ikke fremstå som noen nyfrelst post-metalfan, men jeg likte definitivt det som jeg hørte på langfredag. Og etter responsen fra publikum å dømme, så var nok de fleste enige i den saken. 

Vi ønsker Dreamarcher lykke til med albumutgivelsen og fremtidige turneer!

Skrevet av Stian Smith Hansen.