Drugs, trainsongs and broken hearts!

Onsdag den 12. oktober fikk Iris Scene besøk av countryartisten Doug Seegers.

Denne mannen har levd det livet han synger om i sine tekster. Han er født og oppvokst på østkysten av USA. I ungdomstiden bodde han mye i forlatte bygninger i New York, og spilte for tips på Manhattan. I denne perioden var John Lennon forbildet, og unge Seegers drømte om å bli den nye Lennon. For å få fart på karrieren reiste han til Austin, Texas. Her ble han kjent med og dannet band med den nå anerkjente gitaristen/produsenten Buddy Miller(Emmylou Harris, Robert Plant m.flere). Inspirasjonen ble nå hentet fra artister som Gram Parsons, Emmylou Harris, The Byrds og Hank Williams. Oppturene lot derimot  vente på seg, og Doug reiste tilbake til østkysten, fikk seg fast jobb, ble gift og fikk to barn. Spillingen holdt han ved like ved å være medlem i små lokale band. Ekteskapet sprakk og drømmen om et gjennombrudd som countryartist fikk ny grobunn. Like etter at sønnen hans var fylt 16 år, pakket Doug Seegers kofferten og flyttet til countrymusikkens høyborg Nashville. Ikke alle drømmer lar seg oppfylle, og livet og karrieren til Doug havnet etter hvert i en dyp bølgedal. Han ble hjemløs og tilbrakte mye tid som uteligger, og alkohol og dop ble trofaste følgesvenner. Penger tjente han ved å synge og spille gitar rundt i gatene i Nashville. Og slik kunne Doug Seegers ha gått inn i evigheten, som et talentfullt men ubeskrevet blad som aldri kom lenger enn til å opptre som gatesanger.  Men skjebnen ville det annerledes i dette tilfellet. En kvinnelig svensk countryartist ved navn Jill Johnson , kom til Nashville for å lage en programserie for svensk tv. Under samtale med en kvinne som drev en organisasjon som hjalp de hjemløse, ble hun anbefalt å gå og høre på den aldrende gatesangeren med den spesielle stemmen. Sammen med tv-teamet sitt oppsøkte hun mr. Seegers og han fremførte sin egen låt «Going Down To The River». Resten er som de sier historie! Johnson fikk leid plass i Johnny Cash`s gamle studio, og sammen spilte de inn denne fantastiske låten. Tv-programmet fikk en enorm  mottakelse i Sverige . Plutselig skjedde ting i et vanvittig tempo, og snart hadde Doug Seegers spilt inn sitt debutalbum som selvsagt fikk tittelen «Going Down To The River». Emmylou Harris og hans gamle venn Buddy Miller medvirket på hver sin låt på albumet som kom i 2014. Samme sommeren reiste han Sverige rundt på en 70-jobbers turne, og spilte for fulle hus og over alt. I tiden etterpå har han fortsatt å turnere og har blitt møtt med stor annerkjennelse for sin stemme og sine tekster.

Nå er han aktuell med et nytt album som har tittelen «Walking On The Edge Of The World». Det var under promotering av denne platen at Iris og Odda ble avlagt et besøk. En strålende opplagt artist inntok scenen sammen med sitt svenske band, og ga publikum en opplevelse de sent vil glemme.  Det ble en fantastisk konsert ,der Seegers fremførte sine egne låter med sterke tekster, som Walkin On The Edge Of The World, Zoombie, Hard Working Man og Going Down To The River. Han kom med et religøst innslag med den vakre Rock Of Ages, rocket det litt opp med en herlig versjon av Little Sister(en hit med Elvis Presley i 1961), publikum fikk også servert låten Hot Burrito #1, som er skrevet av Seegers forbilde Gram Parsons(Denne låten finner man opprinnelig på debutalbumet til The Flying Burrito Brothers, «The Gilled Palace Of Sin» fra 1969). Mellom låtene så fortalte han små historier fra livet sitt. Alkohol og dop har han vært fri for i tre år, og kontakten med Gud er gjenopprettet . Som han sa det selv «livet smiler til Doug Seegers»! Og la oss virkelig håpe at det vil fortsette å smile i mange år fremover. For denne artisten vil vi høre mer fra. Etter å ha blitt pumpet ørene fulle av den glatte kjedelige moderne countrymusikken i årevis, er det en befrielse at det dukker opp nye artister som er inspirert av det «old school», og serverer oss ekte vare og  ikke countrypop!

Tekst. Stian Smith hansen.
Foto. Geir Glomstad.Doug Seegers besøkte Odda under årets Litteratussymposium. Foto. Geir Glomstad. Jon Hjørnevik varmet opp publikum. Foto. Geir Glomstad.