Latterkuler og magisk gitarspill

Knut Reiersrud er en levende legende i det norske musikkmiljøet. Lørdag 18.november tok han med seg et utvalg strengeinstrumenter, og krysset Haukelifjell i surt høstvær, for å spille på Iris Scene.

Og mannen med den røde hatten og matchende sko, leverte en forestilling som spredte glede og varme i sjel og skrott hos de fremmøtte. 

Reiersrud krydret konserten med utallige anekdoter og historier fra både oppveksten og livet som musiker. Noe som fikk latterkulene til å runge gjennom lokalet. Vi fikk høre om traumatiske barndomsminner når familen Reiersrud flyttet fra Manglerud til B(l)ærum, ku-fiske i Jotunheimen, fiskerimeldingene på radio på 60-tallet(tåke på Doggerbank), og ikke minst om den eldre damen som insisterte på at hun hadde fått tilbake menstruasjonen, etter en heftig fremførelse av et folkemusikkstykke! I Setesdal er tydeligvis innbyggerne noe for seg selv, for historiene fra dette geografiske området av landet, kom som perler på en snor. Blant annet den om at det var så tynt befolket, at man sjelden kunne telle mer en tre setesdøler på en gang(ein-to-tri). Skulle de telle til fire så måtte de reise til Fyresdal......... 

På 80-tallet samarbeidet han med den anerkjente bluesmusikeren Dr. John, og av ham fikk han en del papir og lydbånd med tekster og melodier. Men Reiersrud innrømmet at han er en smule distre, så etter tre uker så var gaven fra Dr. John sporløst forsvunnet. Under en flytting mange år senere, dukket gaven opp igjen nederst i en fryseboks. Minnet om dette samarbeidet ble markert med fremførelsen av låten Blinded By Love.

Selv om Reiesrud viste seg å være en stor humørspreder, så var det musikeren og ikke minst gitaristen publikum var kommet for å se og høre. Mannen er jo en av landets beste(kanskje DEN beste) gitarister, og vil nok hevde seg meget godt i konkurranse med hvem som helst av våre utenlandske helter også. Han er jo kjent for å like å veksle litt mellom sjangrene han spiller, og publikum fikk smakebiter både fra blues, norsk og utenlandsk folkemusikk, viser med mere. Hva med Alf Prøysens klassiske Lille Måltrost fremført med en helt ny melodi? Eller en kurdisk. folketone med norsk tekst om et ikke ukjent Mullah-løft, fremført på et tyrkisk strengeinstrument som heter Saz? En dose rå blues fremført på munnspill ble det også funnet rom til. Av de instrumentene som Reiersrud brukte denne lørdagskvelden, lot undertegnede seg fasinere mest av en antikvarisk Weissenborn lap slide guitar. Et fabelaktig instrument med en egen sound, som låter fantastisk når det er i fanget på en mester i strengeleikfaget.

Til slutt er det bare å si at dette var en helt fenomenal kveld på Iris Scene. Slike kvelder fungerer bedre enn lykkepiller på humøret, når mørket har senket seg og høststormene gjør det utrivelig å bevege seg utendørs!

Sjekk ut video fra kvelden:

Tekst. Stian Smith Hansen.
Foto/video. Steinunn Torsteinsdottir.Knut Reiersrud i Odda. Foto. Steinunn Torsteinsdottir.